Een perfecte dag voor literatuur: Leeuwenstrijd

Leeuwenstrijd_LRVier vaders Dona: Tonio, Gino, Eduard en Salvador, vier zonen Dona: Gino, Eduard, Salvador en Luca. Vier generaties, een eeuw geschiedenis. Hoe word je gevormd door je afkomst, je omgeving, de tijdsgeest en je idealen? Houden ze stand, veranderen ze, breng je ze over op je kinderen en wat doen die ermee? Ben je trots op je kinderen, ben je het met ze eens, kun je ze beschermen, kun je ze helpen, kun je ze loslaten? Ben je trots op je vader, respecteer je zijn mening, steunt hij je, respecteert hij dat jij het anders doet, kun je het zonder hem?
Al deze vraagstukken worden behandeld in dit indrukwekkende boek. Afwisselend vertellen de vier zoons vanuit hun eigen ik-perspectief over hun leven en de relatie met hun vader. Tegen de achtergrond van de wereldgeschiedenis en de geschiedenis van Nederland.
Symbool voor hun moed, angst, woede, strijd, wraak, kracht en liefde, is het leeuwenpak dat hun alle vier vrijheid, durf en moed geeft, maar dat hen bovenal verbindt en doet beseffen dat ze familie zijn.

Dit boek leest gemakkelijk en aangenaam en is uitermate goed geschreven. Het roept herkenning op aan de tijden waarin je grootouders opgroeiden, je ouders, jij zelf en nu je kinderen. Tenminste als je rond de 35 jaar of ouder bent. Soms wat rommelig of wel heel erg veel informatie, waardoor de gevoelens van de hoofdpersonen teveel op de achtergrond raken. De Italiaanse achtergrond van de familie speelt een rol, al is het alleen maar omdat de latere generaties er nog steeds met vakantie gaan. De Italiaanse roots worden benadrukt door de titels van de vier stukken waarin het boek is opgedeeld: All’alba (bij het aanbreken van de dag/bij dageraad), Al mattino (in de ochtend), Al meriggio (op het midden van de dag) en Al tramanto (bij zonsondergang). Dit laatste moet natuurlijk Al tramonto zijn. Dit kleine slordigheidje geeft aan hoeveel hooi de auteur op zijn vork heeft genomen met het schrijven van dit imposante epos. Zijn kracht is enorm en de hoeveelheid hooi heeft hij redelijk goed ingeschat, maar toch valt er hier en daar een plukje hooi vanaf.

Leeuwenstrijd. Een familieroman. Thomas van Aalten. 384 pp. Nieuw Amsterdam. Gelezen en geschreven in het kader van de online boekenclub Een perfecte dag voor literatuur. Lees hier wat andere leden van deze club over dit boek schreven.

%d bloggers liken dit: