Werk in uitvoering: Heidewietska en haar Rapporten

Het leven van kinderen is tegenwoordig een aaneenschakeling van activiteiten, verplichtingen en verwachtingen. Naast school, moet er gesport worden en ook is het fijn als ze nog tenminste een ander creatief talent verder ontwikkelen, zoals het bespelen van een instrument, schilderen of schaken en voor de ontspanning nog een yogaklasje. De verwachtingen zijn hooggespannen en je bent blij als je kind het goed doet. En het kan ook altijd nog wel beter. De vele min of meer officiële waarderingen en beoordelingen hiervoor zijn er al vroeg in de vorm van beoordelingen op het kinderdagverblijf, de rapporten op school, de sportcertificaten, zwemdiploma’s, typediploma’s, enz.

Heidi von Weiler, zelf moeder van drie kinderen, bekeek dit hele systeem van beoordelingen, waarderingen en kritische noten ook eens van de andere kant. En zij heeft een unieke manier bedacht om nu ook aan kinderen de mogelijkheid te bieden om op een liefdevolle, creatieve, maar vooral heel eerlijke manier hun meningen en waarderingen voor de mensen om hen heen weer te geven.
Dit kan door middel van het invullen van een of meer van de zeven rapporten uit de reeks: Rapport voor Mama, Papa, Oma, Opa, Juf, Meester of Jou.

Het concept is simpel, duidelijk en doeltreffend. Zowel uit de vormgeving als de inhoud spreken een grote liefde en respect voor kinderen en de wens om met kleine, eenvoudige gebaren, meer stil te staan bij wat er nu zo bijzonder is aan de belangrijkste personen in het leven van (jonge) kinderen. Gegarandeerd toveren hun open, eerlijke beoordelingen jaren later nog een glimlach op je gezicht of laten ze je nog steeds even blozen.
De beoordelingen gaan over uiterlijk, praten, gek doen, luisteren, koken, spelen, knuffelen, het huishouden, leuke dingen doen en nog veel meer. Bij ieder onderdeel kan een cijfersticker geplakt worden en vaak kan er gekozen worden uit verschillende gradaties (uitstekend/goed/voldoende/onvoldoende/veel/weinig/nooit/ altijd). En er zijn twee stickervellen vol met allerlei leuke tekeningetjes, smilies en andere symbooltjes toegevoegd zodat de kinderen naar hartenlust kunnen versieren.

Natuurlijk heb ik zelf ook een aantal varianten aangeschaft en laten invullen door mijn oudste, toen bijna 8 jaar. Voor moeder- en vaderdag vulde zij ze in en later nog voor een van haar opa’s en een oma. Bij opa vond ze het nog best lastig. Uiteindelijk heeft ze dat rapport samen met oma ingevuld, zodat ze zeker wist dat opa niet “gekwetst” zou worden. Zelf kwam ik er heel goed van af: Mama is eerlijk, heel lief, te vertrouwen, trots op mij, de liefste mama van de wereld. Verder ben ik altijd mooi, het huis is perfect, ik luister altijd, ik kook heerlijk, en hoef ik niets beter te doen, want ik doe alles al perfect! En nu ik het twee jaar later zo nalees, ben ik erg benieuwd of mijn rapport nu nog zo lovend zou zijn… Durf ik het aan om me opnieuw te laten beoordelen door mijn inmiddels zeer kritische 10-jarige dochter? Ja, ik ga er meteen een bestellen! Het perfecte Moederdag cadeau. En dan bestel ik ook meteen nog een rapport voor Papa…

Meer informatie staat op www.heidewietska.nl

Heidewietska is Heidi von Weiler-Verburg. Moeder van drie kinderen en al jaren bezig ideeën te verzamelen voor producten die op een originele en positieve wijze de communicatie bevorderen tussen kinderen en volwassenen.
Twee jaar geleden lanceerde zij, na een jaar van nadenken, ontwikkelen, afwegen en proeven haar eerste product: de eerste twee Rapporten voor Mama en Papa. Sindsdien ging het snel. Ze timmert hard aan de weg en zorgde er voor dat haar rapporten door heel Nederland in een aantal winkels te verkrijgen zijn, naast de verkoop via de website. Maar Heidi had meer in haar mars: Internationaal zou dit ook best eens een succes kunnen worden. Ze heeft de afgelopen jaren deelgenomen aan een aantal belangrijke buitenlandse beurzen, en niet zonder succes. De rapporten zijn er inmiddels ook in Engelse vertaling voor de Amerikaanse en Engelse markt. Ook in Australië worden ze ondertussen verkocht. De volgende markt die onderzocht gaat worden is Japan.
En zo zie je dat iemand met passie voor haar product gewoon van alles probeert omdat ze zo achter haar product staat, en dat dit grote gevolgen kan hebben. Heidi schreef samen met een vriendin, Sandra Hilster, een format voor een televisie show waarin het idee van de rapporten centraal staat – kinderen geven hun  ouders, die in een klas zitten rapportcijfers. En met succes lijkt het: binnenkort zou het zo maar eens kunnen zijn dat haar rapporten voorbij komen op televisie! Uit alles wat Heidi doet en vertelt, spreekt haar enorme plezier in wat ze bedenkt en doet. Alles is een groot avontuur, maar wel goed doordacht en serieus bekeken.
Ik ben heel benieuwd waar Heidewietska nog meer mee gaat komen…

%d bloggers liken dit: