Werk in uitvoering: De koffiefiets

koffiefietsStel je voor: je hebt een passie. Een passie voor lekkere koffie, een passie niet alleen voor het drinken van lekkere koffie, maar ook om het zelf te maken. Je droomt over je eigen koffiebar, je bent geïnspireerd toen je in Spanje, in Valencia in de grote overdekte markt de enorme bar zag, waar wel vijftien barista’s bezig waren koffie te zetten voor de klanten aan de bar. Je dacht: “dat wil ook…”

Selfmade

Dit is in het kort het verhaal van Djofre van Woudenberg. Hij zat in het onderwijs maar wilde ook wel iets heel anders. Zijn eigen koffiebar. Hij is ambitieus, maar ook realistisch en zag in dat hij beter wat kleiner kon beginnen. Hij leerde het vak van barista in de praktijk en met heel veel zelf doen. Hij kocht in Drenthe een oude bakfiets en toverde die met hulp van familie om tot De koffiefiets. In januari 2014 werd zijn droom werkelijkheid. Een eigen koffiebar met twee bonenmalers, een prachtige espressomachine, een kraan met gootsteen, alles er op en er aan. Deze koffiefiets is ondertussen een begrip in Houten, want daar is Djofre iedere werkdag te vinden met zijn Koffie fiets op het station. Tussen 6.30 en 10.30 voorziet hij een groeiende klantenkring van espresso’s, cappuccino’s, een café lungo, een latte macchiato. Een beter begin van je dag kun je je haast niet wensen. Als je een cappuccino of macchiato bestelt krijg je als extra verrassing ook nog een mooi figuurtje in je melk. Want ook de Latte Art beheerst Djofre als geen ander.

10955608_756213161131648_8360397349725917028_nAmbitie

Maar Djofre is ambitieus, ik schreef het al. Zo kun je hem met fiets inhuren voor je evenement of (bedrijfs)feestje door heel Nederland. Is het niet te fietsen dan rijdt hij zijn fiets in een bus, zodat ook Maastricht en Groningen bereikbaar zijn. Hoe meer mensen genieten van zijn koffie hoe beter. Hoe meer mensen genieten van lekkere koffie hoe beter. Hoe meer mensen zijn passie delen hoe beter. Dus geeft Djofre ook workshops voor thuisbarista’s. Met zijn fiets als onmisbaar onderdeel vertelt hij in twee uur of langer alles wat je maar wilt weten over zijn passie, de verschillende soorten koffies die er zijn, de smaken en de kunst van het zetten van koffie en het perfecte schuim maken voor de perfecte cappuccino.

Passie en rituelen

En dan zie je pas goed wat een plezier hij in zijn werk heeft en hoe nauwkeurig hij te werk gaat. Het koffiezetten is een ritueel van het voorverwarmen van de kopjes of glazen tot het schoonmaken van de verschillende gebruiksvoorwerpen, het malen van de koffie, het tampen of aantampen van de gemalen koffie in de portafilter, tot het timen van de doorloop, het naspoelen van het apparaat, het opschuimen van de melk, het geluid dat dat maakt, het inschenken van de melk tot het meteen opdrinken genieten van de koffie.

De workshop uit eigen ervaring

Djofre is in zijn element. Het is heel ontspannen. Je mag alles vragen, hij vindt niets raar en hij geeft overal zo duidelijk mogelijk antwoord op. Er is ruimte voor eigen inbreng, hij zorgt goed voor je met koffie, water en een schort. Je leert veel over het hele proces van malen, tampen, de druk, de smaak die de koffie afgeeft tijdens het zetten tot schuimen en figuurtjes maken, maar bovenal brengt deze workshop je dichter bij de passie voor koffie. Je weet nog beter waardoor een goede koffie een goede koffie is, waarbij ook belangrijk is dat hij met aandacht gemaakt is. Ik zou zeggen: regel een workshop van deze barista of maak een tussenstop op station Houten en proef de heerlijke koffie van de Koffiefiets, gemaakt met passie en aandacht!latte art

Kijk op www.koffiefiets.com voor meer informatie en een mooi filmpje over De koffiefiets.

Ook op facebook kun je Koffiefiets Houten volgen.

Advertentie
%d bloggers liken dit: