Een Perfecte Dag voor Literatuur: Als de winter voorbij is van Thomas Verbogt

Als de winter voorbij isWaarheid of werkelijkheid

Dit verhaal begint in mei, op een warme zonnige dag in mei. De ik-persoon is bezig zijn spullen in te pakken, want hij gaat samenwonen met zijn vriendin. Op de schouw staan een paar dingen die daar altijd hebben gestaan. Foto’s van zijn ouders, foto van Becky. Een geboortekaartje met zijn naam erop.

Dit is het vertrek voor vele herinneringen uit het leven van de ik-persoon. Over zijn jeugd en de band met zijn ouders, over zijn zus Becky die wegging en niet meer terugkwam en over die ene herinnering uit het voorbijgaan, een paar seconden die hij deelde met iemand anders, met Lin en die heel lang geleden zo’n impact heeft achtergelaten dat ze hen beiden nooit meer heeft losgelaten. Maar de herinnering was niet genoeg, die moet tastbaarder worden gemaakt. En dit heeft verregaande gevolgen voor hen beiden. Is dat de werkelijkheid of de waarheid?

Een maand of vier later, in de lichte stilte van een herfstnacht, loopt de ik-figuur na een ruzie met zijn vriendin over straat.

Hij heeft een wonderlijke ontmoeting met een vrouw met wie hij opgesloten raakt in een huis. Aan haar doet hij zijn verhaal verder, over die ene ontmoeting met Lin, over wat de tweede ontmoeting had moeten worden, maar die uitmondde in iets verschrikkelijks en over de laatste ontmoeting met Lin, ver weg over de oceaan.

De nacht eindigt met een onstuimige najaarsstorm.

En dan is het twee dagen voor kerst en heeft de ik-figuur een gesprek met de man van Lin. Een soort afronding.

En weer is daar die kwestie van de werkelijkheid en de waarheid. Niet teveel werkelijkheid, het gaat om de waarheid. Misschien kan hij het nu afsluiten en verder lopen, doorlopen met de lach om de waarheid en verder gaan, als de winter voorbij is.

Een boek waarin het niet gaat over een goed plot of over op vernuftig naar elkaar toe geschreven personages, gebeurtenissen en ideeën. Maar een boek waarin het gaat om de taal en de beschrijvingen en  het gevoel dat ze oproepen. Een boek dat je ervaart en je herinnert zoals je dat hebt met die warme zomerdag op het strand, een stralende lentedag of die onstuimige herfstnacht.

Als de winter voorbij is. Thomas Verbogt. Nieuw Amsterdam. 222 pp.

Geschreven als deelnemer aan de literaire online boekenclub Een Perfecte Dag voor Literatuur. Klik hier en lees ook de andere blogs.

%d bloggers liken dit: