Literatuurmuseum – ‘Kom dwalen tussen schrijvers en verhalen’

literatuurmuseum2Nederland heeft er een nieuw museum bij. Vanochtend was ik er al even. Nadat ik ontbijt voor de kinderen had gemaakt dwaalde ik langs het overzicht van exposities over o.a. Nooit meer slapen van W.F. Hermans, de auteurs Slauerhoff en Blaman, maar ook over diverse thema’s als Hoe komt een verhaal tot stand en  debuutromans.

Nadat de kinderen op school waren afgeleverd ging ik snel terug en dwaalde ik door het verhaal van W.F. Hermans en de totstandkoming van zijn boek Nooit meer slapen en de vele foto’s die hij nam tijdens zijn twee expeditie reizen naar het Scandinavische noorden en die vaak letterlijk het decor vormen in het boek. Ik bladerde door zijn excursiedagboek (zie afbeelding), ik las brieven die hij schreef t.b.v. de excursies en de brieven die hij daarna schreef aan bevriende auteurs over de totstandkoming van het boek (zie afbeelding). Ik was nog lang niet klaar met het bekijken van al het materiaal en het lezen van de teksten, maar ik moest boodschappen gaan doen. Ik nam me voor later op de dag, misschien vanavond laat nog wel even, zeker terug te komen om verder te dwalen door deze expositie en de andere aanlokkelijke verhalen uit de Nederlandse literatuur, over boeken, schrijvers, thema’s en gebeurtenissen.

En is het vandaag niet dan toch zeker zeer binnenkort, tijdens mijn koffiepauze, terwijl het eten in de oven staat of als de kinderen onder de douche staan of in bed liggen. Dit museum ligt vol schatten en is altijd open. Je vindt er nooit eerder gepubliceerd materiaal uit brieven en aantekeningen, foto’s en dagboekfragmenten van vele bekende en minder bekende Nederlandse schrijvers. Aan de hand van gedegen onderzoek en goed leesbare teksten vormen zich prachtige verhalen. De vormgevers en tekstschrijvers hebben de diverse exposities tot in de puntjes verzorgd en maken van dit museum een lust voor het oog en de geest.

Wacht niet meer en ga meteen even kijken, ook al heb je maar 5 minuten en kom daarna snel nog eens langer  terug.

Literatuurmuseum
Openingstijden: 365 dagen per jaar, 7 dagen per week, 24 uur per dag
Toegangsprijs: gratis
Adres: www.literatuurmuseum.nl

Afbeeldingen komen van site literatuurmuseum.nl (brief van Hermans aan Rudy Kousbroek en excursiedagboek)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: