Recensie: Ze komt nooit meer terug van Hans Koppel

Als lid van de Not Just Any Book Club (www.notjustanybook.nl) deed ik mee met de preread van een nieuwe Zweedse thriller. Vandaag is dit boek verschenen en hierbij mijn recensie van :

ZE KOMT NOOIT MEER TERUG. Hans Koppel.

Wraak, dat is waar het om draait in deze literaire thriller.

Wat heeft Ylva gedaan dat zo erg is en wat is er gebeurd met Annika, dat het haar wrekers aanzet tot het plegen van een aantal gruwelijke daden? Wie is het die nooit meer terug komt? Deze vraagtekens lopen als een rode draad van begin tot eind door dit boek.

Als Ylva een avond en een nacht wegblijft van haar gezin belt haar man de politie. Ondanks haar overspel in het recente verleden voelt hij vrij snel aan dat er hier meer aan de hand is. Dat hij zelf als belangrijkste verdachte wordt aangemerkt maakt hem wanhopig. Als haar verdwijning voortduurt en de politie geen enkel aanknopingspunt heeft, kan hij niet anders dan zich aanpassen aan haar afwezigheid en accepteren dat ze hoogstwaarschijnlijk niet meer in leven is. Ook voor hun negenjarige dochter moet hij sterk zijn en doorgaan. Al die tijd is hij onwetend van de directe nabijheid van zijn vrouw die dichtbij wordt vastgehouden in een kelder. Het actuele thema van een vrouw die vastgehouden wordt in een verborgen ruimte midden in de bewoonde wereld door een sadistische dader, heeft in dit verhaal wel een heel bijzonder tintje, omdat zij op een beeldscherm haar eigen huis en komen en gaan van haar gezin en andere personen kan gadeslaan.

Deze informatie wordt vrijwel meteen aan het begin van het boek duidelijk en zorgt er voor dat je als lezer in een razendsnel tempo wordt opgenomen in dit verhaal dat spannend is en prikkelt van het eerste tot het laatste hoofdstuk. De stijl is duidelijk, direct en de onverbloemde geweld- en seksscènes geven het geheel een rauw en realistisch tintje. De lezer wordt niet afgeleid met eindeloze uiteenzettingen die er niet toe doen of bespiegelingen die nergens toe leiden. De snelheid van dit verhaal is een sterk punt van dit boek. Ylva’s man, Mike, is in dit boek de echte hoofdpersoon die onwetend en onwillig wordt meegesleept in het verleden en heden van zijn vrouw en heen en weer geslingerd wordt tussen wanhoop, jaloezie, verdriet, angst en liefde.

Ondanks wat slordigheden in de Nederlandse vertaling en de overbodige en vrij willekeurig geplaatste intermezzo’s over de psychologie achter de methodes die daders toepassen om hun slachtoffers te onderwerpen, een veelbelovend thrillerdebuut van deze Zweedse auteur Hans Koppel (pseudoniem van Petter Lidbeck), die tot nu toe kinderboeken schreef. Een google-sessie op internet levert op dat dit boek reeds groot succes had in Zweden en Engeland en dat het het eerste deel is van een trilogie.

218 pp. 25 mei 2012 verschenen bij A.W. Bruna Fictie.

%d bloggers liken dit: