Zwart op wit: Indrukwekkende tentoonstelling

Het is Kinderboekenweek 2012. Het thema van dit jaar luidt: Hallo Wereld! –over verschillende culturen. Met boeken ontdek je de wereld. Je reist naar verre landen, leert allerlei bijzondere uithoeken van de aarde kennen en maakt kennis met mensen uit een andere cultuur. Met het Kinderboekenweekgeschenk van Tosca Mentink op zak kun je tijdens de kinderboekenweek drie musea gratis bezoeken: het Museum Volkenkunde in Leiden, het Afrika Museum in Berg en Dal of het Tropenmuseum in Amsterdam. Toen oudste zoon met deze informatie thuiskwam uit school, besloten wij het Museum Volkenkunde te bezoeken. In Leiden hebben wij veel voetstappen liggen (drie van ons gezin zijn er geboren, vier hebben er gewoond), dus een goede reden om er weer eens heen te gaan. Iets later dan gepland, om een uur of half twee zondagmiddag 7 oktober liepen wij in opperbeste stemming het terrein van het museum op. Dat de directeur op ons af kwam, zich voorstelde en een vriendelijk praatje maakte, wekte bij mij en mijn zoon geen argwaan op, we kletsten er vrolijk op los en vertelden dat het zijn idee was en dat we daarom hier nu waren. Op het moment dat we deur door liepen, begrepen we opeens het doel van het gesprekje: bloemen, fotoflitsen, handen schudden: onze zoon was de honderdduizendste bezoeker van 2012. Hij was overdonderd en liet alles rustig over zich heen komen. We kregen cadeaus en taart en heel veel aandacht. Wat een bijzondere ervaring.

Dat weekend was ook de feestelijke opening van de nieuwe, grote, interactieve familietentoonstelling van het museum: ‘Het verhaal van de totempaal’. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de indianen van de Noordwestkust van de Verenigde Staten en Canada. Het zijn deze indianen die wereldberoemd zijn om hun prachtige totempalen. Speciaal voor het museum en deze tentoonstelling hebben Indiaanse houtsnijkunstenaars een acht meter hoge totempaal gemaakt van een duizend jaar oude boom. Gedeeltelijk in Canada gemaakt en hier in Nederland afgemaakt. Indrukwekkend. De tentoonstelling vertelt dit verhaal en het verhaal van de Noordwestkust indianen. Het is een prachtige, overzichtelijke tentoonstelling vol kleur en geluid. De interactieve ontdekroute maakt het voor kinderen extra interessant, maar de opzet en de inhoud van deze tentoonstelling spreekt jong en oud aan. Voor de opening, dit weekend, was een groep van twintig Kwakwaka’wakw indianen aanwezig om de bezoekers kennis te laten maken met hun tradities. Ze vertelden, lieten zien en dansten. Ons bezoek was in alle opzichten indrukwekkend.

Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling en onze ervaring eens op http://volkenkunde.nl/nl

%d bloggers liken dit: