Fijn boek over dromen en illusies in de werkelijkheid

henry-thomas-van-aalten-boek-cover-9789046820773

Illusies zijn de drijfveren van ons bestaan, snapt u wel?

In Henry! wordt het verhaal verteld van de rise van de Nederlandse tijdschriftenbranche in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de twintigste eeuw. De verteller van het verhaal is Henry Imholz. Een jonge wereldburger met veel geld, verdiend in het familie-zeepbedrijf. Een fijn voordeel, aangezien hij zo niet gehinderd wordt door financiële beperkingen en volop kan dromen.
Het blijft niet bij dromen, hij zet ze om in daden. Hij besluit een nieuwe, revolutionair Nederlands tijdschrift te beginnen, genoemd naar zichzelf.

Een stijlvol blad voor de nieuwe generatie. Een pleidooi voor het individualisme, een afrekening met de lucht van draadjesvlees.

En het lukt. Met keihard werken, dat moet gezegd worden, weet hij met zijn blad een gevestigde naam te worden. En zo krijgt de lezer een goed gedocumenteerd, maar smeuïg beschreven geschiedenis van de opkomst van het Nederlandse tijdschrift voorgeschoteld. Als tweede verhaallijn lezen we mee met het wel en wee van Henry Imholz als persoon. Deze lijn is nog fragmentarischer dan het grote verhaal en laat veel gaten vallen, waardoor je je als lezer wel eens afvraagt of dit nou zo nodig was. Toch denk dat het boek hierdoor uiteindelijk wel vollediger is. Het geeft de grilligheid van de persoon aan en ook wel zijn vlucht in hard werken en de diepe wens om erkenning te krijgen van iedereen om zich heen: zijn vader, zijn vrouw en kinderen, zelfs zijn overleden broer, maar bovenal van de Nederlandse lezer. Zijn leven wordt veelal neergezet in beelden, beelden die weer zo uit zijn tijdschrift lijken te zijn gehaald.
Een rise impliceert ook een fall. Is die er? Ja, in de zin dat de vrije redacties en uitgevers steeds meer samengaan in grote persconglomeraten, waarvan de leiding bestaat uit mensen die verstand hebben van financieren en vergaderen, maar niet meer kunnen dromen. De belangen worden steeds groter en de dromen steeds kleiner. Henry verlaat het toneel met een groots effect en laat deze lezer achter met een goed gevoel.

Toen ontdekte ik pas voor het eerst wat zich allemaal achter de schermen voltrok. De kille werkelijkheid achter de illusies die we verkopen.

Ik heb een goed in elkaar gezet boek, waaruit grondig research blijkt, gelezen en ben meegenomen door een aantal kleurrijke decennia van de vorige eeuw. Met leuke details over de mode, de kunst en de muziek uit die tijd. Ik zou zeggen, neem dit boek mee op vakantie komende zomer en droom samen met Henry weg op het strand, aan het zwembad of gewoon op je balkon in Amsterdam West.

In telegramstijl:
Interessant – easy reading – voor vrouwen en mannen – mooi omslag – psychologische aspect komt nog niet helemaal uit de verf – mooi tijdsbeeld – gedegen research

Ook over dit boek en de auteur:
De auteur over zijn boek bij De Bladendokter…
Hebban…
Jeroen Vullings in VN…

Henry! Thomas van Aalten. 400 pp. Nieuw Amsterdam. Een exemplaar van dit boek werd mij door de uitgever beschikbaar gesteld.

%d bloggers liken dit: