Een boek dat aan alle kanten klopt…Noodweer van Marijke Schermer

noodweerPrecies op het moment dat ze beseffen dat hun relatie echt is en dat dit wel eens zou kunnen betekenen dat ze echt voor elkaar gaan kiezen, gebeurt er iets in het leven van dertigers Bruch en Emilia, wat hun relatie voorgoed zal bepalen…

Als Emilia thuiskomt na een magische avond met Bruch wordt ze in haar huis aangevallen en verkracht. Ze besluit dit te verzwijgen voor Bruch, ze weigert slachtoffer te zijn en sluit zich op tot haar fysieke wonden zijn genezen om na deze periode van complete afwezigheid, terug te keren naar Bruch met de verklaring dat ze een time-out nodig had om te bepalen of ze echt met hem verder wilde. Hij lijkt dit te accepteren en ze pakken de draad op en gaan verder.

Ze krijgen twee kinderen, gaan buiten wonen en lijken een hecht stel. Als Emilia op een onverwacht moment door een actie van een vriend en haar reactie daarop wordt teruggeworpen naar het verschrikkelijke dat haar is overkomen en het feit dat ze dit al die jaren heeft verzwegen voor Bruch, merkt ze hoe wankel haar basis is. Ze klampt zich uit alle macht vast aan haar leven en zekerheden om ondertussen steeds verder af te glijden en het gevoel te hebben te verdrinken. Ze sluit zich steeds verder af, drinkt te veel, en laat Bruch letterlijk en figuurlijk van zich afzwemmen. Dit beeld wordt versterkt door het noodweer dat aanhoudende regen veroorzaakt waardoor de rivier bij hun huis steeds verder aanzwelt en hun buitendijkse huis dreigt te verzwelgen. Op het moment dat de rivier hun huis binnenkolkt, vindt er een confrontatie tussen Emilia en Bruch plaats…

Dit boek gaat over relaties, de intimiteit van een huwelijk en het feit dat zoiets intiems als een huwelijk, een relatie met verantwoordelijkheden en de liefde voor je kinderen, niet direct hoeft te betekenen dat je alles deelt. Wat verzwijg je uit liefde of uit zelfbehoud en wat deel je? Groeit je relatie, verandert je relatie en is deze zo later tegen iets bestand waarvan je dacht dat het dat eerst niet was? Dit soort vragen komen op en zijn leidend in dit verhaal. Wat is van jou en wat is van jullie samen? Wat bepaal je alleen en wat met elkaar? Wat doe je om te overleven, wat doe je uit noodweer en wat doe je in noodweer? Een mooi verhaal met prachtige dialogen die recht uit het hart van een relatie gegrepen lijken te zijn. Dit boek klopt van alle kanten.

Dit boek las ik voor de literaire online boekenclub Een Perfecte Dag voor Literatuur. Op 15 februari zetten alle bloggers van EPVDL die dit boek lazen hun recensie online. Lees ze hier allemaal. Een exemplaar van het boek kreeg ik van de uitgeverij G.A. van Oorschot. Wat een mooi cadeau!

Lees ook: Noodweer op shortlist ECI literatuurprijs 2017.

Noodweer. Marijke Schermer. Uitgeverij G.A. van Oorschot. 159 pp.

%d bloggers liken dit: