Recensie: Onzichtbaar van Deon Meyer

Wederom een boek dat het etiket literair krijgt opgeplakt door de uitgever. Toegegeven, het heeft misschien iets meer diepgang dan menig andere thriller, maar literair is nog steeds te veel eer voor dit boek. Literair light  zou toepasselijker zijn. De auteur doet zijn best om een diepere laag in zijn verhaal te leggen en slaagt hier vooral in het eerste gedeelte beter in dan meer naar het eind. Daar wordt het al meer een verhaal van het kaliber van dik hout zaagt men planken, waarbij de verschillende losse eindjes en grote hoeveelheid aan ontbrekende informatie in rap tempo worden prijs gegeven. Hierdoor zit er wel veel vaart tegen het einde en daarmee is het spanningsveld met het meer langzame begin wel weer goed opgebouwd.

Privé bodyguard Marty Lemmer krijgt de opdracht de mooie Emma Le Roux te beschermen nadat zij in haar huis is belaagd door drie gemaskerde mannen. Hij heeft meteen door dat zij hem niet alles vertelt en gaandeweg komt hij achter de waarheid. Emma neemt hem namelijk mee op een zoektocht naar haar twintig jaar eerder doodverklaarde broer, van wie zij het vermoeden heeft dat hij nog leeft. Al snel blijkt dat er iemand helemaal niet blij is met hun onderzoek en dat er weinig middelen geschuwd worden om Emma en andere personen die informatie zouden kunnen hebben uit de weg te ruimen. Als Emma vervolgens ternauwernood een tweede aanslag op haar leven overleeft en in coma raakt, voelt Lemmer zich in zijn eer als beschermer aangetast en hij besluit niet te rusten voordat hij haar belagers heeft uitgeschakeld. Een spannend kat en muis spel volgt en het zal de lezer niet verbazen dat uiteindelijk het goede zegeviert.

Het boek bevat − naast het op te lossen mysterie − de klassieke ingrediënten voor een thriller: twee hoofdpersonen, man en vrouw, waartussen de gebruikelijke fysieke en geestelijke spanning en aantrekkingskracht speelt, machtige opdrachtgevers, domme schurken, rijkdom, een politieman en de nodige bijfiguren die het geheel meer kleur moeten geven. In dit boek valt die kleur ook letterlijk op te vatten aangezien het verhaal speelt in het huidige Zuid-Afrika. Land van tegenstellingen, onzekerheid en minderwaardigheid. Een land met een beladen geschiedenis die ook in dit verhaal een rol speelt en land van de prachtige, maar tegelijkertijd bedreigde natuur en erfgoed. En hier ligt voor een deel de kracht van Deon Meyer: het decor van zijn boeken, Zuid-Afrika. De rauwe eerlijkheid waarmee hij het landschap, de problemen en de verscheurdheid van de diverse bevolkingsgroepen beschrijft en waarmee hij voor een deel de motieven en denkwijzen van de personages verklaart, verdient met vlagen het etiket literair…light.

Onzichtbaar. Vertaald uit het Afrikaans (Onsigbaar) door Martine Vosmaer en Karina van Santen. Verschenen: 6 november 2012 bij A.W. Bruna Fictie. 360 pp.

een reactie

%d bloggers liken dit: