Het is weer – of liever gezegd allang en nog steeds – zomer… Lekker lezen in de zon, schaduw, aan de picknicktafel, in de auto, op het strand, in de tuin. Deze zes boeken las ik de afgelopen tijd en wie weet krijg je na het lezen van mijn mini-recensies ook zin om er een of meer van te lezen…Enjoy…
De cactus – Sarah Haywood
Heerlijk vrouwen feelgood zomer leesboek dat er ook nog eens prachtig uitziet; en dat trouwens ook prima wegleest in hartje winter! De stekelige Susan die een flinke gebruiksaanwijzing heeft, heeft het liefst overal controle op. Als dit door een aantal ingrijpende gebeurtenissen in haar leven niet meer lukt, heeft dit hilarische, interessante, soms pijnlijke en levensveranderende gevolgen voor haarzelf en de mensen om haar heen. Debuut van Engelse schrijfster (The Cactus) – De Fontein, 384 pp.
* Lees ook: De schaduw van mijn moeder (Nikola Scott)
De ommegang – Jan van Aken
Prachtige historische roman over de mogelijkheden en beperkingen van het geheugen, die een kleurrijk en gedetailleerd beeld schetst van het leven in de middeleeuwen, waarin kennis, macht en rijkdom hand in hand gaan met ketterij, geloof en angst. Isidorus van Rillington, kloostervondeling, geneesheer, bouwmeester en geheugenkunstenaar, stilt zijn honger naar kennisdoor begin vijftiende eeuw door heel Europa en ver daarbuiten te reizen, terwijl hij de opgedane kennis opslaat in de gebouwen van zijn geheugen, waardoorheen hij dagelijks een ommegang maakt om de kennis bij te houden. Deze kunst en kennis brengen hem avontuur, rijkdom, inzicht en invloedrijke vrienden, maar uiteindelijk ook het inzicht dat ze een keerzijde hebben.
Ingekorte versie van mijn recensie voor NBD Biblion – Querido, 628 pp.
* Lees ook: De bekeerlinge (Stefan Hertmans)
Pieces of her – Karen Slaughter
Spannend, rauw, snel, keihard. Karen Slaughter heeft weer een lekker boek geschreven. Nadat de lunch met haar moeder voor haar 31e verjaardag is geëindigd in een schietincident met drie doden, komt Andrea Cooper (Andy) er al snel achter dat haar moeder meer is dan de doorsnee moeder en charmante spraaktherapeute die net hersteld is van borstkanker. Voordat ze het goed en wel beseft, is Andy op de vlucht met haar moeders geheim waarvan zij zelf niet eens weet wat het is. Terwijl Andy door Amerika rijdt, overlevend op instinct en gezond verstand en zoekend naar antwoorden, vraagt ze zich af of ze haar moeder ooit nog kan vertrouwen.
Engelse versie die ik las, is pas in augustus op de markt, maar gelukkig ligt de Nederlandse vertaling, Gespleten, al in de boekhandel! Harper Collins, 480 pp.
Bestseller Boy – Mano Bouzamour
Gekocht in een opwelling – enigszins getriggerd door de ophef rondom de onterecht gebruikte quote. Geen spijt van gehad. Een boek van deze tijd, geschreven door een Jan Wolkers van deze tijd. Geeft kijkje in het snelle leven van een jonge bestsellerauteur die met een been in de Marokkaanse cultuur van zijn familie staat en met het andere volop in het succesvolle, Amsterdamse glamour leven waar drugs, seks en een grote bek slechts een tijdelijke bevrediging geven.
Lees dit boek en je voelt je weer die twintiger met de wereld aan je voeten – Prometheus, 300 pp.
* Lees ook: Turks fruit (Jan Wolkers), Hajar en Daan (Robert Anker)
De verdwijning van Josef Mengele – Olivier Guez
Kocht het voor manlief – met grote fascinatie voor alles wat met WO II te maken heeft – en vanwege mij eigen voyeuristische trekjes om van alles te willen weten over geruchtmakende personen (positief en negatief). Over Josef Mengele gingen en gaan vele verhalen de ronde en zijn figuur en praktijken stonden model voor bekende films (o.a. The boys from Brazil, Marathon man, The German doctor). Dit boek beschrijft hoe Josef Mengele wegkwam uit Europa en de rest van zijn leven leidde in Zuid-Amerika. Ongelofelijk dat dit kon, bizar om te lezen hoe hij daar zijn gedachtegoed kon uitdragen onder vele gelijkgestemde zielen. Veel feiten, vermengd met de fictieve vrijheid van de auteur. Geeft ook mooi tijdsbeeld van de na-oorlogse wereld en de ontwikkelingen in Zuid-Amerika. Leest als een trein, heel interessant. Auteur is er goed in geslaagd om het evenwicht tussen historie, feit en fictie aan de ene kant en de beschrijving van een weerzinwekkend mens met gruwelijke denkbeelden die natuurlijk ook maar een mens was, te behouden.
Vertaling uit het Frans (La disparition de Josef Mengele) – Meulenhoff, 224 pp.
* Lees ook: HhhH (Laurent Binet), Hanns en Rudolf (Thomas Harding)
Hoor nu mijn stem – Franca Treur
Lees hoe een refomeisje zich ontworstelt aan haar strenggelovige jeugd en in de ongelovige wereld belandt. De eenzaamheid van dit meisje, deze vrouw, druipt van de pagina’s. Het is schrijnend om te lezen hoe ze worstelt met de druk die het geloof en haar opvoeding haar opleggen, ze wil het zo ontzettend graag goed doen. En tegelijkertijd ook weer niet. De ongemakkelijke situaties die dit oplevert, zowel in haar gedachtegangen als in haar gedrag, komen heel goed over. Prachtige beschrijvingen, een greep: ‘Satan heeft je precies waar hij je hebben wil. In een broekrok’. ‘Maar toch, toen tante Ma over trouwen begon, verstarde ik, en voelde ik mijn hart omlaag vallen’. ‘Ik kon in het donker niet uit het Bijbels Dagboek lezen, wat ik zelf niet zo erg vond, maar de Heere waarschijnlijk wel. In mijn gebed legde ik hem uit dat dat niet mijn schuld was, alsof ik de Alwetende ook maar iets kon vertellen wat Hij nog niet wist’.
Prometheus, 350 pp.
* Lees ook: Dorsvloer vol confetti (Franca Treur), Knielen op een bed violen (Jan Siebelink)