Nog meer lezen…

Fotor_153613724467165De laatste maand van de zomer van 2018 is alweer aangebroken. Tijdens de vele zonne-uren van de afgelopen maanden heb ik ook weer wat gelezen. Nooit genoeg natuurlijk, wel weer genoten…Ik vertel je er graag iets meer over…

Het wolfsmeisje – Wim Coster
301 jaar geleden werd in de bossen bij Zwolle een volkomen verwilderd meisje aangetroffen. Ze gaat de boeken in als het enige bekende Nederlandse wolfskind. Wim Coster volgt voor zover mogelijk haar levensloop en geeft de details over dit opmerkelijke verhaal dat ook al in de tijd zelf de pers en binnen- en buitenlandse kronieken haalde. Hij vergelijkt haar verhaal met andere verhalen van andere bekenden Europese wolfskinderen.
Interessant als je van dit soort boeken en onderwerpen houdt – Balans, 240 pp.

De onderwaterzwemmer – P.F. Thomése
Alweer drie jaar geleden verschenen, maar dit boek las ik onlangs voor mijn leesclub. Mijn eerste kennismaking met deze alom geprezen auteur en geen slechte eerste indruk. Verhaal beschrijft de wederwaardigheden van Tin van Heel in 1944 wanneer hij samen met zijn vader de Maas overzwemt naar bevrijd gebied. Hij haalt de overkant, zijn vader komt nooit meer boven. Met de gevolgen en gevoelens die dit verlies veroorzaken moet Tin zien te leven. Hoe hij dat heeft gedaan, lezen we als hij dertig jaar later met zijn vrouw naar Afrika reist om haar pleegkind te bezoeken. Een hachelijke onderneming die volledig uit de hand loopt. Tin verliest alles wat hem lief is. Nog eens dertig jaar later, in 2004, bevindt hij zich opnieuw in een situatie die hem dwingt terug te kijken, maar ook vooruit.
Deze man kan schrijven – Atlas Contact, 256 pp.

En toen gingen we op vakantie naar Wales en Cornwall en kocht ik wat Engelse boeken…

The break – Marian Keyes
Kim van Kooten liet op haar Instagram indertijd weten dat dit een heerlijk boek was en dat kan ik beamen. Geestig, met vlagen hilarisch, soms herkenbaar, lekker weglezend, feelgood verhaal. Als Amy O’Connells man aankondigt een half jaar een time-out van hun huwelijk te willen nemen, op alle fronten, probeert ze zo goed en zo kwaad als het gaat met behulp van haar dochters, vriendinnen, collega’s en familie haar leven door te leven. Want als hij een time-out neemt dan geldt die break toch zeker ook voor haar?
Iedereen boven veertig lezen dit boek, bij voorkeur in het Engels maar ook in Nederlandse vertaling verkrijgbaar als Nu even niet – Penguin Books UK, 672 pp.

The immortalists – Chloe Benjamin
Als vier jonge kinderen in 1969 de datum van hun dood voorspeld krijgen door een waarzegster, lijkt dit weinig impact op ze te hebben. Maar hoe ieder van de twee broers en zussen het leven vanaf dat moment benadert en leeft, wordt bewust of onbewust ingegeven door dit gegeven. Terwijl het op de achtergrond gaat over de vraag in hoeverre zij wel of niet een selffulfilling prophecy leven, gaat het in dit prachtige verhaal vooral om de vier levensverhalen van Simon, Klara, Daniel en Varya Gold, dat zich afspeelt in de vijf decennia volgend op de voorspelling. Aangrijpend, fascinerend, mooi.
Verschijnt in Nederlandse vertaling bij Meulenhoff in 2019 – Headline Publishing Group, 418 pp.

Eligible – Curtis Sittenfeld
Moderne hervertelling van befaamde Sense and Sensibility van Jane Austen. Ditmaal gesitueerd in hedendaags Cincinatti waar de vijf zusters Bennett zich al dan niet bekommeren om een zieke vader, een koopzieke moeder, een aftakelend ouderlijk huis, een dreigend bankroet, een zwangerschap, sex en begerenswaardige vrijgezelle mannen. Geestig geschreven met een apotheose tijdens de opnames van een reality serie die is gebaseerd op de reality show The Bachelor.
Goed geschreven tijdverdrijf – HarperCollins, 528 pp.

Ontspoord – Rick Gemma
Ja, ik heb het gelezen, geen eigen keuze, maar als recensent. In die recensie (meer een leesverslag/samenvatting) moest ik me een beetje op de vlakte houden. Dat doe ik hier ook. Geschreven door een trio van schrijvers die om en om een stukje hebben geschreven en dat is te merken aan de leesbaarheid. De stijl verschilt van bladzijde tot bladzijde en het lijkt alsof de schrijvers het verhaal verzonnen terwijl ze schreven, zoals je vroeger als kind wel eens deed met een paar vriendjes. Het verhaal zit vol actie, maar is onsamenhangend. De moraal van het verhaal is: niets is wat het lijkt en de digitale wereld zit vol onverwachte valkuilen.
Geen aanrader en een titel die al zo vaak is gebruikt… – Uitgeverij Partizaan & Datawyse, 248 pp.

%d bloggers liken dit: