Gelezen…

19 oktober gelezen

Voor mijn recensiewerk bij NBD Biblion las ik twee spannende Engelstalige thrillers

Thirteen – Steve Cavanagh
Een rechtbank-, politie-, crime- en psychologische thriller in een. Too much? Zou je denken, maar verhaal zit goed in elkaar en er zijn geen losse eindjes. Tot op het laatst blijft het spannend. Tweede deel in serie die om voormalig oplichter, tegenwoordig strafrechtadvocaat Eddie Flynn draait. Dit keer moet hij op creatieve wijze de jury overtuigen van de onschuld van een van moord verdachte acteur. Niet gemakkelijk als de echte moordenaar tot in de rechtszaal doordringt. (Orion Publishing Co, 2018).

Something in the water – Catherine Steadman
Op een paradijselijk eiland vindt het pasgetrouwde stel Erin en Mark iets dat hun wereld op zijn kop zet. Ze besluiten het risico te nemen en de vondst voor zichzelf te houden. Samen bedenken ze een plan waarvan ze de gevolgen onmogelijk kunnen overzien. Beiden hebben ze zo hun eigen motieven om telkens een nieuwe draai aan de gebeurtenissen te geven, die elkaar in hoog tempo opvolgen. Lukt het ze om hun idealen te behouden, hun financiële problemen op te lossen en elkaar niet te verliezen onder de enorme druk die hun besluit tot gevolg heeft? De prijs om het vol te houden is veelbelovend, de prijs die ze uiteindelijk betalen is hoog. Deze thriller zit ontzettend goed in elkaar en geeft tot het einde kleine en grote wendingen die je als lezer niet ziet aankomen, maar die wel helemaal kloppen. Deze psychologische thriller is een veelbelovend debuut in vlot Engels en een eigen stijl van Engelse schrijfster en actrice die onder andere speelde in Downton Abbey. (Simon & Schuster Ltd, 2018).

Ook nog wat Nederlandse boeken…

De eilandenruzie – Jozua Douglas
Het was kinderboekenweek en dus was er ook weer een nieuw kinderboekenweekgeschenk. Deze keer las ik het mee, samen met mijn kind. Wat een leuk verhaal. Het is een los te lezen deel in de serie Costa Banana over de kinderen van de president Pablo Fernando: Rosa en Fico. Een verhaal vol humor, weetjes en spanning, over dingen en personen die niet zijn wat ze lijken en over rare volwassenen en slimme kinderen. (Uitgeverij De Fontein, 2018).

Winter in Gloster Huis – Vonne van der Meer
Ook voor mijn boekenclub werd er weer boek gelezen. Dit maal de zogenoemde pamfletroman van Vonne van der Meer over de maakbare dood. Een pamfletroman, een roman met een boodschap. Ja, die vind ik wel in dit boek. Door de toenemende vergrijzing, de betere gezondheidszorg, worden mensen ouder. Maar wat nou als deze mensen eenzaam zijn, anderen niet tot last willen zijn of vinden dat ze klaar zijn met hun leven? Wat nou als deze mensen graag zelf beslissen of en wanneer ze sterven op een voor hen aanvaardbare en gecontroleerde manier? Daar gaat dit boek over. Twee broers die zoveel geld erven dat financiën geen issue meer zijn, bouwen allebei een hotel: in het ene kunnen mensen inchecken om begeleid te worden bij hun zelf gekozen moment van overlijden, in het andere kunnen ze terecht als ze uiteindelijk toch twijfels krijgen hierover. In dat tweede hotel dat Gloster Huis heet, krijgen ze de kans te ervaren dat ze iemand zijn om wie gegeven wordt, iemand die er toe doet. Het leverde mooie discussies en gesprekken op aan tafel met mijn leesclubgenoten over ouder wordende ouders, de zorg in Nederland, uitzichtloos lijden en nog meer. (Atlas Contact, 2015).

En dan die twee boeken van Celeste Ng… Dit zijn verhalen die je nog lang met je meedraagt…

Everything I never told you – Celeste Ng
Het debuut van de Chinees-Amerikaanse Celeste Ng laat je niet makkelijk los. In dit sober vertelde verhaal over een Chinees-Amerikaanse familie in zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw gaat het over alles wat de vader, moeder en hun twee dochters en een zoon aan elkaar zouden willen vertellen maar dat niet doen. Het is het verhaal van onuitgesproken wensen, diep weggestopte trauma’s en gevoelens en al dan niet bewuste conditionering van je kinderen op basis van je eigen ervaringen. Hartverscheurend, maar zo prachtig beschreven. Het is uiteindelijk oudste dochter Lydia die het patroon doorbreekt, maar de manier waarop brengt het gezin nog dichter aan de rand van de afgrond. (Black Friars, 2014). Ook in het Nederlands vertaald als Wat ik nooit eerder heb gezegd (A.W. Bruna Uitgevers).

Little fires everywhere – Celeste Ng
Voordat ik haar andere boek las, las ik dit boek. Dezelfde thematiek is ook in dit boek aanwezig. Verwachtingen van je zelf over je zelf en je gezinsleden en de mensen in de omgeving. Hier gaat het over een gezin dat overhoop gegooid wordt door de komst van een moeder met haar dochter. Nieuwe relaties en vriendschappen worden aangegaan, perspectieven veranderen en zekerheden worden onzeker. Als moeder Elena Richardson haar picture perfect leventje te zeer ziet veranderen door toedoen – in haar ogen – van moeder Mia Warren, ontdekt ze een geheim over deze laatste. Mia blijkt echter niet de enige met een geheim te zijn. Een roman over ‘het gewicht van geheimen, de oorsprong van kunst en identiteit, de woeste aantrekkingskracht van het moederschap en het gevaar dat schuilt in het geloof dat je rampspoed kunt vermijden door volgens de regels te leven…’ (vrij vertaald van de Engelstalige tekst op de website van de auteur). (Penguin Books, 2017). Ook in het Nederlands vertaald als Kleine brandjes overal (Signatuur).

%d bloggers liken dit: